image.privatno-obezbedjenje

stop-petardama     BLIC - Mirjana Čvorić Gubelić , Ana Đokić

     Dečaku M. S. (13) iz okoline Loznice amputirani su kažiprst i srednji prst pošto mu je u ruci prilikom igre eksplodirala petarda.

     - On je primljen u takvom stanju da je amputacija bila nužna. Lekari su morali da mu amputiraju drugi i treći prst. Primljen je sa povredama ruke i šake i opekotinama po desnoj ruci nastalim od eksplozivne naprave. Dečak će biti zadržan na odeljenju do daljeg - rekla je Dragana Vasiljević, portparol lozničke bolnice.

     Povrede od petardi gotovo da su se ustalile pred novogodišnje praznike. Tako je pre samo pet dana jedanaestogodišnjak iz Banjaluke teško povređen pošto je jedan od njegovih vršnjaka ubacio zapaljenu petardu u flašu. Od eksplozije, krhotine stakla pogodile su ga u oko, a imao je povrede i na licu i po rukama. Dečak čeka operaciju.

     Dr Dragan Stojićević, specijalista hirurgije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da se krajem svake godine svi lekari koji rade u službama hitne medicinske pomoći susreću s njima.

     - Nastaju povrede od površnih blagih opekotina do oni težih opekotina sa znacima infekcije, pa sve do onih težih povreda kao što su otvoreni i zatvoreni prelomi, semiamputacije i amputacije prstiju i šake sa gubitkom funkcije, povrede očiju sa gubitkom funkcije, povrede sluha. Petarda nije igračka. U poslednje vreme one se stavljaju u različite staklene objekte, gde detonacija može da izazove vrlo ozbiljne povrede. Treba napomenuti i da se u prodaji nalaze petarde koje nemaju sertifikat bezbednosti i izazivaju povrede češće nego ove druge - objašnjava dr Stojićević.

     Opasne igračke poput "zolje", "mini-komandosa", "malih rafala", "big benga" ili čuvene "crne udovice" - moguće je kupiti preko interneta, a prodaju ih firme koje imaju i svoje objekte širom Srbije, trgujući pirotehnikom pod parolom "Kupi legalno - koristi bezbedno", međutim one se prodaju i na ulici ili u kineskim prodavnicama. Pakovanje od 100 komada "jedno pucanje" staje 200, "tri pucanja" 270, a "pet pucanja" 320 dinara. Čuvene stare zelene petarde po pakovanju od 100 jedinica takođe koštaju simboličnih 100 dinara, dok one najjače sa spektakularnim imenima, koje su najčešće i uzrok najtežih povreda, staju od 20 do 60 dinara po komadu.

     Iako se prodaju po bagatelnim cenama, novogodišnja pirotehnika mogla bi mnoge papreno da košta da bi konačno izostale teške povrede mališana usled njihovog korišćenja.

     Naime, izmena Zakona o javnom redu i miru predviđa da ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava mora da plati i do pet puta veću kaznu - od 50.000 do 100.000 dinara.

     Od novčane kazne neće biti pošteđeni ni maloletnici stariji od 14 godina, dok će roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovarati za mlađe mališane.

     Pored kazni za odgovorne predviđen je i društveno koristan rad od 40 do 120 sati.

     Povređuju se i odrasli

     Dr Zoran Jovanović, načelnik Odeljenja plastične hirurgije II KCS, kaže da se povrede od petardi javljaju sporadično i kod odraslih ljudi.

     - Mehanizam povreda kod odraslih je isti kao kod dece, a obično kod odraslih nastaju kada su oni u alkoholisanom stanju ili zbog nepravilnog rukovanja velikim petardama. Povrede koje nastaju su ozbiljne, najčešće opekotine, a lečenje traje od dve do tri nedelje, u proseku 20 dana. Ukoliko je potrebna rekonstrukcija nekog dela, oporavak je i duži - objašnjava dr Jovanović.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1441906
Danas442
Ove sedmice695
Ovog meseca8643

2023-11-28