image.privatno-obezbedjenje

padobranci-63.-padobranska-nis     TANJUG 

     U kasarni "Aerodrom" u Nišu danas je obeležen Dan vojnih padobranaca, pripadnika i veterana 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade.

     Svečanost je zapocela minutom ćutanja za sve nastradale padobrance, dok su na kraju svečanosti položeni venci na spomen obeležja.

     Tom prilikom, najistaknutijim padobrancima i veteranima dodeljena su priznanja i nagrade, a velikom broj vojnika dodeljeno je i zvanje padobranca, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

     Gostima je omogućeno da vide deo naoružanja i opreme koje koristi 63. padobranski bataljon, a više padobranaca je izvelo demonstracione skokove sa zastavama Republike Srbije, Vojske Srbije i 63. padobranskog bataljona.

     Svečanosti u kasarni "Aerodrom" prisustvovali su načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Ilija Todorov, komandant Specijalne brigade brigadni general Zoran Veličković, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, komandanti jedinica razmeštenih u garnizonu Niš, komandanti i penzionisani pripadnici 63. padobranskog bataljona i 63. padobranske brigade, kao i predstavnici lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve i Udruženja veterana, letača i padobranaca iz Niša i Novog Sada.

     Dan padobranaca se obeležava u znak sećanja na dan kada je 1944. godine u savezničkom kampu za obuku komandosa kod Barija u Italiji od boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije formiran prvi padobranski bataljon u novoj Jugoslaviji, podseća se u saopštenju.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421107
Danas129
Ove sedmice368
Ovog meseca603

2023-10-03