image.privatno-obezbedjenje

Komunalna policija - hapsenje     Kako da gradska služba stekne poštovanje i poverenje

     Blic - Marko Tašković | 27. 03. 2015.

     Sukobi komunalnih policajaca i građana su, nažalost, sve učestaliji, pa je čak i gradonačelnik Siniša Mali izjavio da pripadnici ove komunalne službe moraju da se ponašaju dostojanstveno. "Blic" predlaže osam načina da se komunalna policija dovede u red.

     Karte za prevoz nesumnjivo moraju da se plaćaju, ali i ove nedelje osvanule su fotografije mučnog hapšenja putnika koji nije imao kartu u autobusu na liniji 59 na Autokomandi, a istog dana došlo je do sukoba komunalnih policajaca i taksiste u Rakovici. 

     Zajedničko za oba incidenta, kao i za sve prethodne, jeste to da ih uvek prate dve verzije događaja. Jednu imaju građani, a drugu komunalna policija. Ako se ima u vidu da su gradonačelnik Siniša Mali i načelnik komunalne policije Nikola Ristić najavili da će sledeće godine biti još oko 1.000 komunalnih policajaca, opravdan je strah da će sukobi ovih službenika i građana prerasti u pravi mali rat. 

     Zbog toga je krajnje vreme da komunalna policija napravi određene promene u radu kako bi bila efikasnija, a samim tim i stekla poštovanje u narodu.

     KAMERE

     Da ne bi svaki sukob pratile dve verzije događaja i da bi se utvrdila prava istina, komunalni policajci bi mogli da nose kamere i snimaju svaku potencijalno incidentnu situaciju.

     OBAVEZNA PSIHOLOŠKA PROCENA KOMUNALNIH POLICAJACA

Neophodno je da se obavi psihološka procena sada zaposlenih komunalnih policajaca i da se uvedu redovni psihotestovi na svakih šest meseci. Po sadašnjem Zakonu o komunalnoj policiji, ove službenike testira na svake tri godine Ministarstvo lokalne samouprave i državne uprave. Imajući u vidu da je komunalna policija počela da radi pre četiri i po godine, a da su regrutovane još dve generacije ovih službenika, može se reći da mnogi od njih nisu uopšte testirani.

     POOŠTRITI KRITERIJUME ZA ZAPOŠLJAVANJE

     Kriterijumi za zapošljavanje u komunalnoj policiji moraju biti pooštreni. Obuka kandidata u komunalnoj policiji traje između tri i po i četiri meseca tokom kojih se održi 400 teorijskih i 200 praktičnih časova. Da bi bio zaposlen, komunalni policajac mora da prođe teorijski ispit koji traje dva sata i ima od 60 do 70 pitanja i praktični ispit koji traje od 15 do 20 minuta. Iako u komunalnoj policiji tvrde da su tokom obuke i ispita obuhvaćene sve moguće situacije rada, praksa pokazuje da je sposobnost mnogih od njih za ovakav posao pod velikim znakom pitanja.

     POVEĆATI KAZNE ZA PROPUSTE U SLUŽBI

     Kazne za prekoračenje ovlašćenja i druge propuste u službi moraju se povećati. Komunalni policajac Stefan Stanojević (24) kažnjen je na sudu sa 50.000 dinara zbog toga što je prekoračio ovlašćenja kada je 2012. godine pesnicama udarao Dražena Cimbaljevića, putnika bez karte u autobusu na liniji 95, da bi u ponedeljak na Autokomandi isti taj komunalni policajac ponovo tukao studenta bez karte u autobusu na liniji 59 pre hapšenja. Očigledno da prva kazna nije uticala na Stefanovića da promeni ponašanje na poslu.

     OBUKA U KOMUNIKACIJI

     Svi komunalni policajci obavezno moraju da prođu i obuku u komunikaciji sa ljudima. Socijalni psiholog Vesna Tomić ističe da mnogi komunalci nemaju dobru komunikaciju sa ljudima zbog čega nastaju incidentne situacije.

     OTVORENI DANI

     Uvođenje redovnih otvorenih dana za građane po opštinama sa komunalnim policajcima moglo bi poboljšati odnos građana prema komunalnim policajcima. Građani bi mogli u direktnom kontaktu da ukažu na probleme koji ih tište i da se uvere u rad, ovlašćenja i efikasnost ovih službenika.

     ŠTA JE OSNOVNI POSAO

     Efikasnost komunalnih policajaca u primarnim zaduženjima morala bi biti veća jer su poznati samo po hapšenjima. Mnogi građani i ne znaju koja su ovlašćenja komunalne policije, a s druge strane, na svakom koraku nailaze na đubre, nered, oštećene stepenice i trotoare, bahato parkirana vozila. Ako se tome doda i večiti problem divljih taksista, komunalni policajci bi rešavanjem tih nevolja stekli poštovanje i veće razumevanje građana.

     DA ZNAJU DA IH GRAĐANI PLAĆAJU

     Komunalne policajce plaćaju građani, poreski obveznici, i to nikako ne smeju da zaborave. Kakva god da je situacija na terenu.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417339
Danas98
Ove sedmice2215
Ovog meseca9121

2023-09-24