image.privatno-obezbedjenje

     Ministar dr. Nebojsa Stefanovic je 12. marta 2019. godine potpisao novi "Pravilnik o tehnickim normativima za zastitu ugostiteljskih objekata od pozara". Novi pravilnik je stupio na snagu 30. marta tako da je stari pravilnik iz 2015. prestao da vazi. 

     Po clanu 53. novog pravilnika, od danas 29/04/2019. godine svi ugostiteljski objekti moraju sprovesti organizacione mere iz clana 48 do 51.

     Koje su to mere?

XI. ОРГАНИЗАЦИОНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД ПОЖАРА

Члан 48.

Запослена лица у угоститељском објекту морају бити упозната са прописаним мерама заштите од пожара, у складу са прописима којима је уређена област заштите од пожара.

Поред захтева из става 1. овог члана запослена лица у зависности од намене објекта морају знати:

1) да спроведу поступак ефикасне евакуације лица из било ког дела простора угоститељског објекта у безбедан простор;

2) да исправно употребе апарате за почетно гашење пожара;

3) да активирају систем за дојаву пожара и да искључе примарни извор напајања угоститељског објекта енергентима (гас и струја);

4) да искључе систем за вентилацију.

Одговорно лице угоститељског објекта одговорно је за спровођење одредби из овог члана.

Оспособљавање и провера знања из става 1. овог члана обављају се у складу са прописима којима је уређена област заштите од пожара.

Члан 49.

У угоститељском објекту односно простору у којем се поред услуга исхране и пића пружају и услуге забаве (диско бар, дансинг бар, диско клуб, кабаре бар и сл.) у којем истовремено борави више од 150 лица мора се за време трајања забаве ангажовати пожарни спасилац, а на сваких следећих 300 лица обезбеђује се још по један спасилац.

У сваком угоститељском објекту на улазу морају бити видно истакнути подаци о прибављеним дозволама и сагласностима сходно прописима којима се уређује изградња објеката и прописима којима се уређује заштита од пожара, као и подаци о максимално дозвољеном броју лица која могу безбедно боравити у објекту.

У угоститељском објекту односно простору из става 1. овог члана мора се обезбедити стална контрола броја лица у простору која не сме ни у ком тренутку бити већа од максимално дозвољеног броја лица.

Члан 50.

Сви запослени у угоститељском објекту у којем истовремено може боравити више од 100 лица морају најмање једном годишње, учествовати у вежби евакуације и вежби употребе средстава за гашење пожара у објекту у којем су запослени.

О учествовању запослених на вежбама из става 1. овог члана води се евиденција.

Одговорно лице угоститељског објекта одговорно је за спровођење одредби из ст. 1. и 2. овог члана.

Члан 51.

Запосленима у угоститељском објекту и пожарним спасиоцима морају у сваком тренутку бити доступне просторије у којима се налазе:

1) централе за дојаву пожара;

2) главни прекидач за искључење напајања објекта електричном енергијом;

3) уређаји за искључење система вентилације;

4) уређаји за управљање радом стабилних система за гашење пожара;

5) уређаји за подизање притиска воде у хидрантској мрежи.

 

Novi pravilnik mozete naci u delu "Zakoni, pravilnici i drugi dokumenti" ili direktno klikom na vezu "Novi pravilnik o tehnickim normativima za zastitu ugostiteljskih objekata od pozara"

     Prijepolje

     Razbojnik maskiran čarapom navučenom preko glave opljačkao je tokom praznika menjačnicu "Divac" u Prijepolju čiji je vlasnik rođak košarkaškog asa Vlada Divca.

     Razbojnik koji još nije uhvaćen upao je u menjačnicu preteći pištoljem, dve radnice naterao je da sednu na pod preteći im da će ih ubiti, a onda je iz blagajne menjačnice i iz kase marketa koji je u sklopu istog lokala odneo u raznim valutama oko 4.000 evra.

     Menjačnica čiji je vlasnik Dejan Divac nalazi se, inače, u zgradi u Prijepolju u kojoj Vlade Divac ima stan. Posle pljačke razbojnik je pobegao kroz obližnji prolaz.

stop-petardama     BLIC - Mirjana Čvorić Gubelić , Ana Đokić

     Dečaku M. S. (13) iz okoline Loznice amputirani su kažiprst i srednji prst pošto mu je u ruci prilikom igre eksplodirala petarda.

     - On je primljen u takvom stanju da je amputacija bila nužna. Lekari su morali da mu amputiraju drugi i treći prst. Primljen je sa povredama ruke i šake i opekotinama po desnoj ruci nastalim od eksplozivne naprave. Dečak će biti zadržan na odeljenju do daljeg - rekla je Dragana Vasiljević, portparol lozničke bolnice.

     Povrede od petardi gotovo da su se ustalile pred novogodišnje praznike. Tako je pre samo pet dana jedanaestogodišnjak iz Banjaluke teško povređen pošto je jedan od njegovih vršnjaka ubacio zapaljenu petardu u flašu. Od eksplozije, krhotine stakla pogodile su ga u oko, a imao je povrede i na licu i po rukama. Dečak čeka operaciju.

     Dr Dragan Stojićević, specijalista hirurgije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže da se krajem svake godine svi lekari koji rade u službama hitne medicinske pomoći susreću s njima.

     - Nastaju povrede od površnih blagih opekotina do oni težih opekotina sa znacima infekcije, pa sve do onih težih povreda kao što su otvoreni i zatvoreni prelomi, semiamputacije i amputacije prstiju i šake sa gubitkom funkcije, povrede očiju sa gubitkom funkcije, povrede sluha. Petarda nije igračka. U poslednje vreme one se stavljaju u različite staklene objekte, gde detonacija može da izazove vrlo ozbiljne povrede. Treba napomenuti i da se u prodaji nalaze petarde koje nemaju sertifikat bezbednosti i izazivaju povrede češće nego ove druge - objašnjava dr Stojićević.

     Opasne igračke poput "zolje", "mini-komandosa", "malih rafala", "big benga" ili čuvene "crne udovice" - moguće je kupiti preko interneta, a prodaju ih firme koje imaju i svoje objekte širom Srbije, trgujući pirotehnikom pod parolom "Kupi legalno - koristi bezbedno", međutim one se prodaju i na ulici ili u kineskim prodavnicama. Pakovanje od 100 komada "jedno pucanje" staje 200, "tri pucanja" 270, a "pet pucanja" 320 dinara. Čuvene stare zelene petarde po pakovanju od 100 jedinica takođe koštaju simboličnih 100 dinara, dok one najjače sa spektakularnim imenima, koje su najčešće i uzrok najtežih povreda, staju od 20 do 60 dinara po komadu.

     Iako se prodaju po bagatelnim cenama, novogodišnja pirotehnika mogla bi mnoge papreno da košta da bi konačno izostale teške povrede mališana usled njihovog korišćenja.

     Naime, izmena Zakona o javnom redu i miru predviđa da ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava mora da plati i do pet puta veću kaznu - od 50.000 do 100.000 dinara.

     Od novčane kazne neće biti pošteđeni ni maloletnici stariji od 14 godina, dok će roditelji, staratelji ili usvojitelji odgovarati za mlađe mališane.

     Pored kazni za odgovorne predviđen je i društveno koristan rad od 40 do 120 sati.

     Povređuju se i odrasli

     Dr Zoran Jovanović, načelnik Odeljenja plastične hirurgije II KCS, kaže da se povrede od petardi javljaju sporadično i kod odraslih ljudi.

     - Mehanizam povreda kod odraslih je isti kao kod dece, a obično kod odraslih nastaju kada su oni u alkoholisanom stanju ili zbog nepravilnog rukovanja velikim petardama. Povrede koje nastaju su ozbiljne, najčešće opekotine, a lečenje traje od dve do tri nedelje, u proseku 20 dana. Ukoliko je potrebna rekonstrukcija nekog dela, oporavak je i duži - objašnjava dr Jovanović.

     BLIC - P. Vujanac
     Zbog tuče i napada na radnike obezbeđenja, trojica azilanata iz Avganistana, smeštenih u Centru za azilante u Bogovađi, osuđena su na ukupno 130 dana zatvora.

     Avganistanac Jaluli D. (42) je osuđen na 30, a njegovi sunarodnici Muhmad I. (18) i Sefi O. (20) na po 50 dana zatvora.

     Tuči u holu Centra za azulante u Bogovađi prethodila je svađa petnaestogodišnjaka iz Avganistana i devetogodišnjeg dečaka sa Kube. Potom je otac dečaka iz Avganistana Jaluli D. udario pesnicom oca dečaka sa Kube, a kada su dalji sukob pokušali da spreče radnici obezbeđenja Centra Miloš. R. i Milivoje M., napala su ih dvojica drugih Avganistanaca.

     Prekršajni sud je utvrdio da je Muhmad I. rukama davio radnika obezbeđenja Milivoja M., dok ga je Sefi O. udario pesnicom u potiljak glave. Otac dečaka iz Avganistana Jaluli D. je drugog radnika obezbeđenja gađao naočarama.

     U napadu na radnike obezbeđenja učestvovao je i pentaestogodišnji dečak iz Avganistana, a protiv njega se vodi poseban postupak.

     Vecernje Novosti

     Kontrolor M. P. koga su u autobusu pretukle dve osobe i koji je zadobio više udaraca u glavu, nalazi se u KBC Zemun, saopšteno je iz Grada Beograda.

     Kako je objavljeno, napad se dogodio u petak oko podneva u vozilu na liniji 610, kada je putnik zatečen bez karte, a nije želeo da plati posebnu kartu, niti da mu se izda prekršajni nalog, prenosi B92.

     "On je zajedno sa kontrolorom napustio vozilo na narednom stajalištu, ali je dok je bio u vozilu i kasnije na stajalištu telefonirao. Na stajalištu se potom zaustavio automobil iz kog je izašao momak koji je zajedno sa putnikom, koji je zatečen bez karte, napao kontrolora", navodi se u saopštenju.

     Dodaje se da su počinioci pobegli sa lica mesta, ali da su kasnije privedeni u PS Surčin.

Stariji-vodnik-Ristic     Vecernje Novosti - N. SUBOTIĆ

     Podvig starijeg vodnika Ivana Ristića u Pančevu, koji je, krećući na zadatak, spasao život T. G. (49). Nenaoružan zaustavio napadača u trenutku kad je pokušao da žrtvi preseče vrat.

     IVAN Ristić, stariji vodnik u Prvoj brigadi Vojske Srbije, zadatak na koji je 5. oktobra krenuo kamionom iz kasarne "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu će dugo pamtiti. Ne zbog rutinskog zadatka, već zbog toga što je spasao život T. G. (49), koju je nasilnik, naoružan nožem, pokušao da ubije.

     A sve se, priča ovaj skromni, tihi komandir odeljenja u 11. pešadijskom bataljonu brigade, čija je baza pančevačka kasarna baš prekoputa stare Buvlje pijace, dogodilo kao u filmu.

     - Dan u kasarni krenuo je uobičajeno, pa sam malo posle osam časova, sa vozačem, desetarom Jovanom Đokićem, seo u kamion i krenuli smo, nenaoružani, na zadatak - objašnjava Ristić. - Kada smo čekali na izlazak iz kasarne, na rampi, video sam kako nasilnik upravo ispred pijace tuče ženu nekim štapom koji se brzo polomio od siline udaraca. Onda se udaljio i pomislio sam da će se na tome završiti.

     Pokazalo se, objašnjava Ristić, da je nasilnik u stvari otišao do automobila po nož. U trenutku dok je Ristić završavao formalnosti za izlazak iz kasarne, primetio je da je nasilnik počeo da ubada nesrećnu ženu.

     - Čim se kamion pomakao nekoliko metara od ulaza u kasarnu, naredio sam vozaču da neprekidno trubi, i kada sam iskočio iz kamiona, trkom sam krenuo prema nasilniku koji je uspeo da nesrećnu, prebijenu ženu ubode nožem više puta - priča Ristić, još uvek preneražen činjenicom da se oko ove jezive scene formirao krug od nekoliko stotina posmatrača u civilu, koji nisu reagovali. - Pokazalo se da sam stigao do njega baš kad je oštricu primakao njenom vratu. Bacio sam se na njega svom težinom i oborio ga na zemlju. Rukom sam mu pritiskao vrat jer je pokušao da me ugrize, a drugom rukom sam pritiskao njegovu desnu ruku, u kojoj je držao nož. Brzo je stigao i zastavnik Goran Vasić, komandir straže, a i moj vozač Đokić, pa su mi pomogli da ga savladamo.

     Vrlo brzo, kako kaže Ristić, stiglo je i vojno sanitetsko vozilo, u koje su smestili već gotovo polumrtvu ženu. Stigla je i patrola policije, da privede nasilnika...

     NESREĆNA žrtva nasilnika, kako objašnjava major Milan Burmudžija, zadužen za odnose s javnošću u 1. brigadi Vojske Srbije, koji se raspitao o njenoj sudbini, zbrinuta je, prvo u Opštoj bolnici u Pančevu, a zatim i na Odeljenju grudne hirurgije u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu. Stanje joj je stabilno. Od policije nisu stigle dalje informacije o nasilniku.

     SKROMNI junak naše priče, inače, rodom je iz sela Donje Konjuvce kod Leskovca. Ima 39 godina, a u Vojsci Srbije je još od 1998. godine.

     Prvo je službovao u graničnim jedinicama u Šidu, gde mu i sada žive supruga Vesna i ćerke Jovana od 13 godina, i mala Mila, stara samo devet meseci. Viđa ih vikendom.

     Kako priča, u trenutku kada je trčao prema nasilniku sa nožem, nije ni pomislio na to da bi njegova supruga mogla da ostane bez muža, a devojčice bez oca... Toga je tek kasnije postao svestan.

Vatrogasci     Blic

     Dan Zaštite od požara ustanovljen je 7. novembra davne 1834. godine kada je ministar unutrašnjih poslova, Đorđe Protić, ispunjavajući nalog kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao "Uredbu o gašenju požara", koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranja vatrogasno-spasilačkih jedinica.

     Samo tokom ove godine, pripadnici Sektora su bili angažovani na preko 33 hiljade intervencija, od toga najviše u požarima (preko 28 hiljada), tokom kojih je od ukupnog broja spašenih građana što je 1.551, samo iz požara evakuisano 599 lica.

     Dan Zaštite od požara se u Srbiji obeležava već 184. godina u cilju informisanja javnosti o važnosti profesionalne službe zaštite od požara i vatrogasno spasilačke jedinice koji kao osnovni zajednički cilj imaju zaštitu života ljudi i imovine u Republici Srbiji.

     Vatrogasno - spasilačke jedinice deluju na celoj teritoriji Republike Srbije, prve izlaze na mesto vanrednog događaja, eliminišu pojavu nesreće, spasavaju ugroženo stanovništvo i materijalna dobra i otklanjaju, u sadejstvu sa drugim relevantnim činiocima, posledice vanrednih događaja.

     U sklopu svojih redovnih aktivnosti, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije veliku pažnju posvećuju edukaciji najmlađih kroz niz aktivnosti kao što su "Vatrogasac u školi", "Policajac u zajednici", "Osnovi bezbednosti dece" kao i kroz radionice, edukativne skupove i pokazne vežbe širom Republike Srbije u kojima pripadnici vatrogasno -spasilačkih jedinica upoznaju decu i odrasle sa načinom postupanja u slučaju opasnosti. Tokom ove godine, pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica sproveli su preko 500 javno-pokaznih vežbi na visokim objektima, javnim objektima, industrijskim postrojenjima, školama i predškolskim ustanovama, dok su pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica vršili edukaciju 61.000 dece i preko 4.000 nastavnog osoblja u 1678 osnovnih škola na teritoriji Republike Srbije.

     S pravom se kaže da "vatrogasci spasioci idu tamo odakle svi beže", što se nebrojeno puta pokazalo u praksi. Na ovaj način pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica svakodnevno pokazuju nesebičnost, požrtvovanost i solidarnost koja ih krasi. Vatrogasci-spasioci su najbolji primer za poštovanje ljudskih prava, budući da na svaki poziv odgovaraju u najkraćem mogućem roku i ne prave razliku kada je u pitanju spasavanje ljudi i zaštita njihove imovine.

     - Danas je Dan zaštite od požara. Hvala vatrogascima spasiocima što uvek idu tamo odakle svi beže, rizikujući svoj život da bi spasili nečiji - poručio je ministar Stefanovic putem Tvitera.

Beograd-komunalna-policija     Blic - M. Brkic

     Pre tačno sedam godina Grad Beograd osnovao je Komunalnu policiju kao organizacionu jedinicu Gradske uprave grada Beograda, a tokom proteklih godina njeni pripadnici svakodnevno su radili na rešavanju problema nelegalne ulične prodaje, nepropisnog parkiranja i drugih brojnih komunalnih problema.

     - Pomagali smo građanima kada su bile vremenske nepogode, vraćali izgubljena dokumenta, pomagali deci koja su se izgubila da nađu svoje roditelje. Takođe, učesnici smo brojnih humanitarnih akcija, ali smo i sami sproveli brojne akcije, kao što su "Prava za lepši grad", Program edukacije mališana u predškolskim ustanovama o radu komunalne policije, zatim akcija "Čuvajmo parkove" - saopštila je Komunalna policija.

     Cilj Komunalne policije je, dodaju oni, da u narednom periodu "brzo i efikasno rešavaju komunalne probleme iz svoje nadležnosti, kako bi omogućili građanima nesmetano odvijanje života u gradu".

     TANJUG

     BEOGRAD - Brzom i efikasnom akcijom, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su M. M. (1990) neposredno pošto je, kako se sumnja, počinio razbojništvo u pošti na teritoriji Grocke.

Postoje osnovi sumnje da je, uz pretnju pištoljem, iz pošte otuđio oko 90.000 dinara, saopštio je MUP.

     TANJUG

     Efikasnom intervencijom novosadske policije uhapšena su trojica osumnjičenih za pokušaj pljačke menjacnice i to neposredno posle napada.

     Kako navode iz Policijske uprave u Novom Sadu, sumnja se da je šesnaestogodišnji Novosađanin, uz pretnju nožem, pokušao da oduzme novac od radnica menjačnice, dok su S. N. (19) i jedan petnaestogodišnjak stajali ispred objekta.

     Kada se oglasio alarm, sva trojica su pobegla, ali je policija odmah uhvatila šesnaestogodišnjaka, a ubrzo i njegove saučesnike, dodaje se u saopštenju.

     Sumnja se da su oni, proteklih dana, počinili još dva krivična dela koje je policija okarakterisala kao razbojništvo i tešku krađu.

     Terete se da su, takođe uz pretnju nožem, oduzeli novac od radnica prodavnice na novosadskom naselju Liman, kao i za provalu prodavnice na naselju Klisa iz koje su, kako se sumnja, odneli raznu robu.

     S. N. je određeno zadržavanje do 48 sati, po odobrenju javnog tužioca, a protiv maloletnika biće podneta krivična prijava, u redovnom postupku.

     Za sada neutvrđen iznos novca odnet je u toku prošle noći iz pošte u selu Kovačevac pored Mladenovca, a policija i dalje traga za počiniocima.

     Prema potvrdi MUP-a sve se desilo u toku noći dok u pošti nije bilo nikoga.

     - Neko je obio poštu i odneo za sada neutvrđenu svotu novca. Pošto je policiji sve prijavljeno znatno kasnije, tek kada su radnici došli na posao, počinioci nisu bili na licu mesta, ali policija za njima i dalje traga - kažu iz MUP-a.

     Prema nezvaničnim informacijama, novac je bio namenjen za isplatu penzija koja počinje danas.

     Podsetimo, pre samo sedam meseci, u martu ove godine je takođe opljačkana pošta u Kovačevcu i tom prilikom je odneto milion dinara, takođe namenjenih isplati penzija. Istog meseca su opljačkane i pošte u mladenovačkim mesnim zajednicama Koraćica, Pružatovac i Vlaško Polje, ali i u susednom selu Kusadak, a šteta je iznosila nekoliko miliona dinara.

     BEOGRAD - Usred dana tri razbojnika opljačkala su Poštansku štedionicu na Karaburmi.

     Oni su juče oko 16.30 časova upali u prostorije "Štedionice" u Drenovačkoj ulici na Karaburmi i uz pretnju oružjem zatražili od blagajnice da im preda novac. Prestrašena žena im je dala novac, a razbojnici su se potom dali u beg.

     Tokom ove pljačke niko nije povređen. Zasad nije poznato koliko novca je odneto u ovoj pljački.

     BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su D.D. (1988) i N.R. (1979) neposredno nakon izvršenog razbojništva u jednoj banci na teritoriji opštine Savski Venac.

     "Osumnjičeni se terete da su, 24. oktobra ove godine, uz pretnju pištoljem, od zaposlenih u banci oduzeli 2.500.000 dinara, 7.000 evra i 7.000 dolara. Istog dana, prilikom hapšenja, policija je kod osumnjičenih pronašla ukradeni novac, pištolj i garderobu koju su koristili tokom izvršenja ovog krivičnog dela", naveo je u saopštenju MUP.

     D.D. i N.R. se takođe sumnjiče da su, 27. septembra ove godine, izvršili i krivično delo razbojništvo na štetu još jedne banke, na isti način, iz koje su oduzeli 530.000 dinara, 4.560 evra i 1.000 franaka.

 

     BLIC - M.J.

     Beograđanin M.P. priznao je u Trećem osnovnom tužilaštvu napad na policajku Mariju Jovanović Katić i potpisao sporazum o priznanju krivice kojim će biti osuđen na osam meseci uslovnog zatvora, sa rokom provere od dve godine.

     Kako nam je rečeno u Trećem osnovnom tužilaštvu, M.P. je priznao krivicu nakon što je pritvoren, za manje od 24 sata. Sada ostaje da Treći osnovni sud prihvati ovaj sporazum.

     Podsećamo, Marija Jovanović Katić, policijska službenica iz Zemuna, napadnuta je nedelju kada je automobilom na nju naleteo M.P. (46), saopšteno je iz MUP. Kako je navedeno u saopštenju MUP, policijska službenica koja je radila na obezbeđenju objekta najpre je nekoliko puta upozorila, a potom naredila M.P. da pomeri svoj nepropisno parkirani automobil, što je on odbio. Ona je nakon toga pozvala JKP „Parking servis" radi uklanjanja njegovog vozila.

     Kada je stiglo vozilo „Parking servisa", M.P. nije hteo da pruži na uvid svoja dokumenta i kolima je više puta odgurnuo policijsku službenicu. Policija je privela M.P. dok je Marija Jovanović Katić prevezena u bolnicu.

Broj pregleda članaka
1441902
Danas432
Ove sedmice685
Ovog meseca8633

2023-11-28