image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

tonfa obuka     Pokrecemo inicijativu kojom bi se sluzbenicima obezbedjenja omogucilo i odobrilo da u izvrsavanju svog zadatka imaju pravo nosenja i koriscenja palice sa bocnim rukohvatom zvane tonfa.

     Za nase prostore ova inicijativa moze da deluje kao fantaziranje pjedinca kako bi se privukla paznja. Medjutim ideja inicijative je jednostavna, cilj je da Srbija nadoknadi izgubljeno vreme i demokratizuje palicu tonfu kao idealno sredstvo za uspostavljenje kontrole nad agresorom namenjenog snagama reda kao sto su policija, komunalna policija, vojna policija i naravno privatno obezbedjenje.

     Sto se tice palice tonfe kod nas, Srbija mnogo kasni za drugim zemljama i koristimo priliku da ovom inicijativom to promenimo.

     Navescemo vam konkretan primer usporedjujuci nas sa nekom EU zemljom.

     Sluzbena palica tonfa se kod nas pojavila pocetkom devedesetih i nekako u isto vreme ona se pojavila i u Francuskoj. Razlika je u tome sto se kod nas nista nije uradilo da se iskoriste njeni potencijali i ona je i dan danas obavijena velom misterije kako je rec o opremi iskljucivo elitnih policijskih jedinica, to jest zandarmerije. U Francuskoj je put sluzbene palice tonfe bio znatno drugaciji. Isina je da su je u pocetku koristile iskljucivo elitne policijske jedinice kao i svegde u svetu, medjutim vec 1993. je osnovna obuka koriscenja palice tonfe uvedena u policijskim skolama i novi policijci su poceli da se pojavljuju na ulicama opremljeni sluzbenim tonfama. 2000-te je dekretom policijska palica tonfa dozvoljena komunalnoj policiji. Danas je nose pripadnici svih snaga reda u Francuskoj i stara dobra klasicna policijska palica je odavno otisla u penziju. Francuska koja je izuzetno striktna po pitanju nosenja oruzja u privatnom sektoru je omogucila pre nekih tri godine da cak i upravnici zgrada mogu da je koriste ako su prosli osnovnu obuku rukovanja palicom tonfom (ovo je ucinjeno zbog velikog broja napada na upravnike zgrada).

     Da bi ova inicijativa postala realnost potrebno je pre svega ukljucivanje Udruzenja za privatno obezbedjenje i ostale usluzne delatnosti. Potrebno je da udruzenje prepozna prednosti palice tonfe i zatrazi dopunu Zakona o privatnom obezbedjenju koja bi dozvolila palicu tonfu. Sustina je da ce se palica tonfa naci jednog dana u privatnom obezbedjenju i samo je pitanje vremena kada ce se to desiti. 

     U ovom momentu Zakon o privatnom obezbedjenju predvidja iskljucivo upotrebu vatrenog oruzja sa karakteristikama navedenih u clanu 24 i to samo u objektima navedenih u clanu 23. Naime, Zakon o privatnom obezbedjenju prepoznaje iskljucivo vatreno oruzje kao oruzje koje je dozvoljeno u privatnom obezbedjenju i time je put palice tonfe kao deo opreme privatnog obezbedjenja potpuno zatvoren.
Nase je misljenje da bi palica tonfa postala dozvoljena u privatnom obezbedjenju potrebna je dopuna zakona i to clana 46 gde bi se u stavu 7 kao dozvoljeno sredstvo prinude dodala i palica sa bocnim rukohvatom - tonfu, zatim u clanu 52 koji definise upotrebu fizicke snage uz podrazumevanu fizicku snagu to jest vestinu samoodbrane dodati i palicu tonfu kao deo vestine samoodbrane. Posto je palica tonfa oruzje kategorije D treba je jasno distancirati od drugog paragrafa zakona : Poslovi obezbedjenja sa oruzjem. I na kraju, u zakonu obavezno navesti uslov nosenja palice tonfe da je sluzbenik obezbedjenja prosao osnovnu obuku rukovanja palicom tonfom. Dodavanje uslova obuke je bitno kako bi se osiguralo da je sluzbenik obezbedjenja upoznat i obucen kako da sigurno i bezbedno upotrebiti palicu tonfu.

     Prednost uvodjenja palice tonfe u privatno obezbedjenje je visestruko. Pre svega sluzbenici privatnog obezbedjenja bi dobili zakonom dozvoljeno efikasno sredstvo za odbranu i uspostavljanje kontrole nad agresorom. Zatim, time bi se izbegle katastrofalne inicijative pojedinih sluzbenika obezbedjenja da koriste teleskopske palice koje su izuzetno opasne ili koriscenje gasnih sprejeva o cijim nespretnim upotrebama smo vec mogli cuti u javnim glasilima.

     Svesni smo da ce put realizacije ove inicijative biti prilicno dug ali vredi pokusati. Interesuje nas Vase misljenje.

Komentari  

+1 # ODG: Inicijativa za autorizaciju koriscenja palice sa bocnim rukohvatom zvane tonfa u privatnom obezbedjenjusasa dincic 30-01-2018 20:30
Slažem se da se u zakonu uvede upotreba palice sa bočnim rukohvatom tonfu

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421051
Danas108
Ove sedmice347
Ovog meseca582

2023-10-03