image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

obuka     Citanjem naslova verovatno ste pomislili da je rec o demagogiji. Na pocetku, ponovicemo da je ideja kreiranja naseg testa po programu strucne obuke za vrsenje poslova fizicko - tehnicke zastite preuzeta iz Francuske na osnovu njihovog iskustva prilikom obuke sluzbenika obezbedjenja. Inace kreator naseg testa je imalac diplome SSIAP 3 koja mu omogucava da bude instruktor na obuci SSIAP i obuci sluzbenika obezbedjenja.

     Da pojasnimo kako se upotrebljavaju testovi u Francuskoj

     Da bi pojednostavili navescemo vam svima poznati primer koji se kod nas koristi vec decenijama. Princip polaganja testa SlOb u Francuskoj je isti kao kod polaganja testa za vozacku dozvolu. Naime postoji oficijelni fond pitanja sa odgovorima koji se koriste za polaganje zvanicnog ispita. Ta pitanja nisu nikakva tajna i oni su dostupni centrima za obuku. U Francuskoj, pored oficijelnih pitanja, centrima za obuku je dostupan i oficijelni informaticki program koji se koristi za polaganje. Tako da na dan zvanicnog polaganja testa, predsednik komisije dolazi samo sa USB memorijom na kojoj se nalaze pitanja za zvanicni test koja su izabrana iz oficijelnog fonda pitanja. USB memorija se prikopcava na opremu centra za obuku i oficijelni test moze da pocne. Toliko o zvanicnom testiranju.
     Par reci o samoj obuci. U prvom delu obuke se uci teorija i po zavrsetku teoretskog dela pocinju da se vezbaju testovi, prakticne vezbe i usmeno polaganje. Probni testovi se rade prilikom zadnjih 10 dana obuke u ritmu jednog ili dva testa dnevno zavisno od programa predvidjenog za obuku. Princip vezbanja testova je sledeci : po zavrsetku probnog testa instruktor sa polaznicima obuke analizira svako pitanje i odgovor. Na ovaj nacin polaznici obuke se familijaziraju sa samim testom, lakse pamte pitanja i tacne odgovore. Pored memorije razvija se i logika koja je potrebna za obavljanje poslova obezbedjenja.

     Velika prolaznost kandidata prilikom resavanja ispitnog testa u Francuskoj ukazuje da je princip koriscenja testa prilikom obuke vise nego idealan za usvajanje i ucvrscivanje stecenog potrebnog znanja. Nema sumlje da bi isti efekat bio i u Srbiji.

     Kako su kreirana pitanja ?

     Obuka SlOb-a je jako siroka, pored zaista obaveznog znanja uce se i stvari koje su vise informativnog karaktera i koje u radu SlOb-a nemaju nikakvu ulogu. I tu lezi kljuc kreiranja pitanja. Pitanja su takva da pokrivaju sve oblasti obuke i gde je akcenat stavljen na odgovore koji svaki SlOb treba da zna.
Do sada smo primili nekoliko kritika gde nam zameraju da su nam pitanja sa nepotrebnim cakama i da ima puno zamki, da ima skracenica i pojmova koji su nepoznati vecini SlOb itd. To nam je i bio cilj prilikom kreiranja pitanja. Pojedina pitanja su logicna i na koje je tesko pogresiti, pojedina imaju odgovore koje SlOb treba da zna i kada ga probude u pola noci, pojedina pitanja su takva da mogu da zbune jer su odgovori jako slicni i zahtevaju koncentraciju prilikom odgovaranja, pojedina pitanja imaju datume koji zbunjuju, pojedina skracenice koje zbunjuju a pojedina izraze koji zbunjuju. Pitanja su takva da morate biti skoncentrisani tokom celog testa i naravno, imati zavrsenu obuku i potrebno znanje za obavljanje poslova obezbedjenja da bi ste uspesno resili test.

     Projekat kreiranja Oficijelnog fonda pitanja za potrebe polaganja zavrsnog ispita 

     Cilj ovog artikla je da se Udruženju za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti predoci potreba kreiranja jednog oficijelnog fonda pitanja za oficijelni zavrsni test prilikom polaganja za licencu i koji bi se radio u informatickoj formi. Korist bi bila visestruka : Kreiranjem oficijelnog fonda pitanja bi se izjednacio nivo obuke i potrebnog znanja na celoj teritriji Srbije, postojalo bi nepristrasno ocenjivanje kandidata i jedan numericki radjeni test bi ubrzao proces polaganja.
     Mi, nadleznima iz oblasti privatnog obezbedjenja, nudimo saradnju u formi savetovanja i upotrebu nasih pitanja kao osnovu za buduci oficijelni fond pitanja.
     Takodje pozivamo i centre za obuku koji su zainteresovani da koriste nase testove u obuci na saradnju. Saradnja sa centrima za obuku bi bila u sklopu projekta kreiranja oficijelne banke pitanja. Ujedno ta sardanja bi bila istrazivanje u pronalazenju idealnog nacina koriscenja testa u obuci. Rezultati istrazivanja bi bila predoceni Udruženju za privatno obezbeđenje i ostale uslužne delatnosti.

     Kreiranje fonda ispitnih pitanja i oficijelnog testa je samo pitanje vremena i brzine reagovanja nadleznih. 

     Ovo je otvoreni poziv zainteresovanim stranama da nas kontaktiraju.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421045
Danas107
Ove sedmice346
Ovog meseca581

2023-10-03