image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Bg-policija-na-biciklima     Saopstenje MUP-a

     Policijske patrole na biciklama i ovog leta dežuraće na obalama Savskog jezera i podrucju Ade Ciganlije. Iako ih dvotočkaši razlikuju od uobičajenih policajaca na ulicama, dežurne ekipe obavljaće iste poslove kao "obični" policajci, najavljuju iz MUP.

     Sve do sredine septembra biciklističke patrole policajaca PU Čukarica obilaziće levu i desnu obalu Savskog jezera, dugu 12,5 kilometara, od 8 do 20 časova.

     Oko Savskog jezera patroliraće dve policijske ekipe, jedna sa makiške strane, a druga će pokrivati područje sa novobeogradske strane.

     - Otkada su uvedene na Adi Ciganliji, biciklističke patrole pružaju veću bezbednost posetiocima ovog popularnog beogradskog kupališta - objašnjavaju u MUP. - Smanjen je broj obijanja vozila i krađa predmeta iz njih, kao i krađa imovine kupača dok se nalaze u vodi. Često se dešava i da biciklističke patrole na ovom području otkriju izvršioce krivičnih dela koja su izvršena u drugim delovima grada.

     "Povećan je broj uhapšenih izvršilaca krivičnih dela, a smanjen broj tuča po lokalima koji su, posebno tokom letnjeg perioda, izuzetno posećeni", kaže načelnik Lukić i dodaje da je prednost ovih patrola što su u mogućnosti da brže deluju i reaguju na specifičnom terenu kakav je Ada Ciganlija, gde nije moguće svuda prići automobilom.

policija na biciklima     "Još uvek smo atrakcija kako za mlađu populaciju, tako i za veliki broj turista koji često traže da se fotografišu sa nama", kaže policajac Nikola Zdravković i dodaje da on i njegove kolege imaju veoma dobru komunikaciju i saradnju sa građanima. Kako ističe, građani im se ne obraćaju samo da bi prijavili krivična dela i narušavanje javnog reda i mira, već i da bi im pružili druge vrste pomoći. Najmlađi posetioci obraćaju im se za pomoć kada izgube iz vida mamu i tatu, ali i kućnog ljubimca. „Veoma smo zadovoljni što nam na taj način ukazuju svoje poverenje", kaže Tomislav Drobnjak.

 

     Nas komentar:

     Biciklisticke patrole su zbog svoje popularnosti odlican vid komunikacije sa gradjanima i pogotovo sa decom. To treba iskoristiti kao vid edukacije iz prevencije voznje bicikla.

     Na zalost, po slikama mozemo videti da policajci ne nose biciklisticke kacige. Istina je da one nisu obavezne ali da bi se gradjani senzibilisali na potrebu njihovog nosenja bilo bi dobro da ih policija koristi u svojim patrolama. Dodajmo i to da bi zbog razloga koriscenja bicikla u patroli i povisenog rizika od moguceg pada bilo korisno za same policajce da nose biciklisticke kacige. To ne kosta mnogo a moze da bude korisno i dobro.

kaciga za biciklo     Navescemo nekoliko statistickih podataka o efikasnosti biciklistickih kaciga (statisticki podaci iz Francuske):

  • Biciklisticke kacige smanjuju teske povrede glave za 70%
  • Lake povrede glave za 31%
  • Povrede lica za 28%

     Biciklistcke kacige su obavezne u 12 zemlja EU:

  • Finska (obavezno za sve)
  • Ceska i Litvanija (obavezno do 18 godina)
  • Spanija, Estonija i Hrvatska (do 16 godina)
  • Svedska, Slovenija i Slovacka (do 15 godina)
  • Francuska, Austrija i Letonija (do 12 godina) Kazna u Francuskoj za roditelje cije dete ne nosi biciklisticku kacigu iznosi 90€
  • Malta (do 10 godina)

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421120
Danas132
Ove sedmice371
Ovog meseca606

2023-10-03