image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

     Mnoge verovatno interesuje pod kojim slovima je sluzbeniku obezbedjenja omoguceno nosenje teleskop palice, gasnih sprejeva ili tonfe.
     Na pocetku par reci o ovim oruzjima. Gasni sprej je jasno po imenu definisan kao oruzje kategorije D. Dok u clanu 3 paragrafa 14 Zakona o oruzju i municiji pise : hladno oruzje je predmet kojem je osnovna namena napad. Prema ovome, teleskop palica je hladno oruzje i kao takvo, takodje, pripada oruzjima kategorije D.

biber sprej i teleskop palica     Teleskop palica

     Teleskop palica je izradjena od metala, uglavnom celika, zbog osobine da moze da se sklopi diskretna je prilikom nosenja i zbog toga je opste prihvacena u svetu od strane policije koja radi u civilu i ostalih snaga bezbednosti ali i onih sa druge strane zakona. Mana teleskop palice je materijal od kojeg je izradjena, to jest metal. U rasklopljenom stanju u pitanju je obicna metalna sipka kojom mogu da se nanesu opasne povrede. Zahvati i tehnike kontrole nad osobom na kojoj se primenjuje teleskop palica su limitirani i zbog toga je ne preporucijemo privatnom obezbedjenju.

     Gasni sprejevi

     Gasni sprejevi su oruzje kategorije D i koji je dozvoljen za nosenje osobama starijim vec od 16 godina. O gasnim sprejevima smo pisali u artiklu « Gasni sprejevi » Gasni sprejevi su izuzetno efikasni u samoodbrani protiv jednog ili vise agresora. Mana je sto posledice upotrebe gasnog spreja mogu da osete i osobe koje nisu direktno poprskane sprejom. A to moze da kao posledicu ima podnosenje prijave protiv sluzbenika privatnog obezbedjenja i preduzeca za koje taj sluzbenik radi.

Tonfa za samoodbranu     Tonfa

     Tonfa je mozda oruzje a mozda i nije. Zakon o oruzju i municiji to nije bas najjednostavno definisao. Komplikovano, to cemo pokusati da definisemo u daljem tekstu artikla. U ovom momentu kod nas ga koristi samo zandarmerija i specijalne policijske jedinice. U Evropi ga koriste svi: policija, komunalna policija, privatno obezbedjenje itd. Uz posebnu obuku, tonfa postaje izuzetno efikasno sredstvo u samoodbrani i uspostavljenje kontrole nad agresorom.

     Sta pise u Zakonu o privatnom obezbedjenju o ovim sredstvima ?

     Citanjem Zakona o privatnom obezbedjenju primetili smo da se iskljucivo koristi rec oruzje sto je jako sirok pojam. Sam Zakon o privatnom obezbedjenju je usvojen u skupstini krajem 2013.g. i u to vreme vazio je stari Zakon o oruzju i municiji po kojem teleskop palice, gasni sprejevi pa i tonfe nisu smatrani oruzjem. Verovatno zakonopiscima nije ni pala napamet ideja da se privatnom obezbedjenju omoguci upotreba i ovih sredstava u radu. Po Zakonu o oruzju i municiji iz 2015.g. gasni sprej, teleskop palica su postali oruzje kategorije D. Sto se tice tonfe, po zakonima o oruzju zemalja EU, tonfa je oruzje a kod nas tonfa uz dobrog advokata, pred sudom, mozda to i nije. To je tema za diskusiju koju bi vecina pravnika elegantno zaobisla.
     Takodje smo primetili da je u Zakonu o privatnom obezbedjenju, poslovi obezbedjenja sa oruzjem prilagodjeno samo obezbedjenju sa vatrenim oruzjem, dok je mogucnost obezbedjenje sa oruzjem kategorije D (teleskop palica, tonfa, gasni sprejevi itd.) potpuno zanemareno. Jednom recju, sa pravne tacke gledista, po Zakonu o privatnom obezbedjenju, za kategoriju D vaze ista pravila kao i za oruzja kategorije B. Nazalost, zakonopisac je postavio kriterijume koji su opravdani za obezbedjenje oruzjem kategorije B ali su neopravdano prestrogi za kategoriju D.
     To jest :
     U clan 23 Zakona o privatnom obezbedjenju pise :
     Pod uslovima predviđenim ovim zakonom poslovi fizičke zaštite objekata mogu se vršiti sa oružjem radi zaštite:
     1) obavezno obezbeđenih objekata;
     2) banaka i drugih finansijskih organizacija koje posluju sa novcem i dragocenostima – posebno pošta, štedionica i menjačnica;
     3) bjekata u kojima se skladišti oružje, eksplozivni, radioaktivni, zapaljivi i otrovni materijal;
     4) objekata u kojima se čuva i skladišti roba.

     Citanjem ovog clana mozemo sa zaljenjem da zakljucimo da na nekim mestima gde bi bilo pozeljno imati gasni sprej ili tonfu to nije dozvoljeno.
     Dakle po clanu 23 ZPO dolazimo do zakljucka da je dozvoljeno vrsiti zastitu navedenih objekata gasnim sprejem, tonfom i teleskop palicom.
     Medjutim u Clanu 46 ZPO koji govori o ovlascenjima sluzbenika privatnog obezbedjenja u paragrafu 7) koji dozvoljava sredstva prinude, pod stavom (4) se navodi kao dozvoljno sredstvo prinude : »vatreno oružje, pod uslovima utvrđenim ovim zakonom i zakonom kojim se uređuje upotreba oružja od strane ovlašćenog policijskog službenika. «
     Dakle spominju se iskljucivo vatreno oruzje a ne upotrebljava se sama rec oruzje pod kojim bi se podrazumevalo i oruzje kategorije D.
     Znaci, po Zakonu o privatnom obezbedjenju, sluzbeniku obezbedjenja je zabranjeno nosenje i upotreba oruzja kategorije D, u nasem slucaju gasnog spreja, teleskop palice i tonfe.

     Da li postoji rupa u zakonu ?

     Po Zakon o oruzju i municiji, gasni sprejevi i teleskop palice su jasno definisani kao oruzje kategorije D sto ih definitivno iskljucuje iz upotrebe kao dozvoljeno sredstvo prinude.
Ali po Zakonu o oruzju i municiji, gasni sprej je dozvoljen za nosenje osobama starijim od 16 godina. Da li to moze da se upotrebi kao argument da sluzbenik obezbedjenja moze da nosi svoj licni gasni sprej ? Ne, kao prvo vec smo naveli da nije dozvoljeno kao sredstvo prinude i kao drugo clan 26 ZPO zabranjuje sluzbeniku obezbedjenja nosenje licnog oruzja. Zakonodavac je verovatno mislio na nosenje licnog vatrenog oruzja, medjutim korisceni izraz u zakonu je rec "oruzje" dakle tu spada i vas licni gasni sprej.

     Da li to vazi i za tonfu ?

     Po Zakonu o oruzju i municiji pod oruzjem kategorije D podrazumeva hladno oruzje a hladno oruzje je definisano kao predmet kojem je osnovna namena napad. Istorijski gledano, tonfa je sluzila za odbranu. Zatim, "policijska tonfa" je nastala prepravljanjem policijske palice da bi se policajcu dalo efikasnije sredstvo samoodbrane i kontrole jer je policijska palica bila iskljucivo napadacko sredstvo. Jednom recju osnovna uloga tonfe nije napad vec odbrana i uspostavljanje kontrole nad agresorom sto dovodi do zakljucka da tonfa po Zakonu o oruzju i municiji nije hladno oruzje sto takodje znaci da nije oruzje iz kategorije D. Napominjemo da je ovaj zakljucak nas i nije pravno utemeljen.
     Pitanje koje treba takodje da se postavi je da li upotreba tonfe moze biti racunata u okviru upotrebe fizicke snage koja je definisana clanom 52 ZPO ?
     Clan 52
     Pod upotrebom fizičke snage podrazumeva se korišćenje veština samoodbrane radi odbijanja napada i savladavanja otpora lica koje fizički napada službenika obezbeđenja, lice koje se štiti, odnosno imovinu koja se obezbeđuje.
     Fizičku snagu službenik obezbeđenja može upotrebiti u obavljanju poslova obezbeđenja samo ako na drugi način ne može odbiti:
     1) istovremeni neskrivljeni protivpravni napad kojim se ugrožava njegov život ili život lica koje obezbeđuje;
     2) istovremeni neskrivljeni protivpravni napad usmeren na uništenje, oštećenje ili otuđenje imovine koju obezbeđuje.

     Clan 52 pod upotrebom fizicke snage podrazumeva koriscenje vestina samoodbrane radi odbijanja napada i savladjivanje otpora agresora. Sto znaci, ako je sluzbenik obezbedjenja prosao obuku samoodbrane tonfom ili trenira tonfu kao samoodbranu moze da je koristi u sklopu vestine samoodbrane koju zahteva Clan 52 ZPO.

     Napominjemo da i ovaj zakljucak nije pravno utemeljen i da je to nas licni zakljucak. Ukoliko se nadjete pred sudom zbog upotrebe tonfe kao oruzja treba da znate da zadnju rec ima sudija.

     I na kraju treba da znate da su predvidjene velike novcane pa i zatvorske kazne za neovlasceno nosenje i upotrebu neovlascenog oruzja. Ovo vazi i za pravno lice i za sluzbenika obezbedjenja.

     Jedno je sigurno, potrebna je dopuna Zakona o privatnom obezbedjenju koja ce da omoguci i jasno definise koriscenje ovih sredstava. Takodje uslovi za vrsenje obezbedjenja ovim sredstvima treba da su manje striktni od potrebnih uslova za vatreno oruzje.

     Interesuje nas vase misljenje slobodno ga napisite u komentaru.

Komentari  

+1 # Oružje "D" kategorijeelis roško 02-04-2017 05:59
Pošto je problem uočen,da li je neko od zainteresovanih pokrenuo inicijativu o promeni zakona.I sam obavljam poslove obezbeđenja,pa me ova tematika "živo" interesuje.Pozd rav,Elis Roško!

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1421119
Danas132
Ove sedmice371
Ovog meseca606

2023-10-03