image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

uniforma    Ovaj savet je namenjen sluzbenicima privatnog obezbedjenja koji dobar deo svog radnog vremena provode napolju. Vecina tih sluzbenika spremno docekuju zimu tako da je ovaj savet vise za one koji povremeno rade u hladnim uslovima.

     Recimo, prosla Nova godina je mnoge iznenadila niskom temperaturom koja se kretala oko -15°C i padala do -20°C u pojedinim delovima Srbije. Najgore su prosli oni koji su morali noc da provedu napolju, kao recimo privatno obezbedjenje koje je obezbedjivalo Novogodisnje koncerte ili pristup objektima gde se slavilo.

     Na velikoj hladnoci, ukoliko smo lose obuceni, pocinjemo gubiti koncentraciju, smanjuje nam se radna sposobnost i fizicki smo manje spremni da brzo reagujemo.

     Dacemo vam nekoliko saveta kako da prebrodite napolju jednu ledenu noc a ostanete u dobroj formi.

     - Kao prvo treba znati da se najvise telesne toplote gubi preko ekstremiteta tela: glave, saka i stopala. Zbog toga glavu treba zastiti vunenom kapom ili kapom od nekog specijalnog termo izolacionog materijala kao recimo "polera", Za sake, prilikom niskih temperatura, najbolje je koristiti rukavice za skijanje otporne na vlagu kao recimo rukavice od GORE TEX-a. Ukoliko stavite i tanke podrukavice zastita ruku je potpuna. Za zastitu stopala izbegavajte da stavljete vise od dva para carapa(obucite prvo pamucne carape pa onda vunene), dovoljno je recimo staviti samo specijalne carape za skijanje i ako jos imate cizme sa membranom od GORE TEX-a zastita je takodje potpuna.

     - Sto se tice odece, treba se obuci slojevito i odeca nesme da bude tesna. Ukoliko cete noc provesti napolju obavezno kao prvi sloj obucite takozvani aktivni ves. Pored termicke izolacije, aktivni ves ima osobinu da i pored znojenja ostane suv (izgleda cudno ali i na -15°C ukoliko ste aktivni mozete da se znojite). U nedostatku aktivnog vesa dobre su i helanke i gornji deo za rekreativno trcanje. U svakom slucaju zbegavajte ves od pamucnih vlakana. Vanjski sloj odece treba da je takav da ne propusta kisu i vetar ali da propusta telesno isparavanje. Na velikoj hladnoci je jako bitno ovo zadnje to jest da propusta telesno isparavanje. Ukoliko vam vanjski sloj odece ne propusta isparavanje, isparavanje ce se u kontaktu sa hladnocom pretvoriti u vlagu koja ce vam navlaziti unutrasnje delove odece ili vesa i time pojacati efekat hladnoce. Napominjemo, u zastiti protiv hladnoce jako je bitno evakuisati znojenje i isparavanja i sacuvati telo suvim, sto znaci da i ostale slojeve odece koju obucete treba da prilagodite tom principu. Cena ovakve odece je prilicno visoka, recimo gornji ili donji deo aktivnog vesa kosta oko 20€ pa navise po komadu, cizme sa membranom od GORE TEX-a kostaju oko 100€, dok jakne od GORE TEX-a pocinju sa cenom od nekih 150€. Jednom recju da bi ste se obukli kako treba potrebna vam je jedna mesecna plata a mozda i vise sto je za vecinu egzistencijalno neprihvatljivo. Kako god da se obucete drzite se gore navedenih principa i izbegavajte ves ili odecu od pamucnih vlakana, ukoliko osetite da ste zbog povecane fizicke aktivnosti poceli da se znojite otkopcajte odecu kako biste brze i efikasnije evakuisali isparavanja. Dobar nacin je da prilikom povecane fizicke aktivnosti, eventualno, skinete jaknu i ponovo je obucete kada ste neaktivni.

     I naravno da ne zaboravimo, topli napitci kao sto su caj ili topla cokolada i te kako pomazu da se zagrejete. Kao sto je leti pozeljno piti hladne napitke jer smanjuju unutrasnju temperaturu zimi je dobro piti tople napitke jer povecavaju telesnu temperaturu. Naravno pod toplim napitcima ne podrazumevamo vrucu rakiju ili vino. Kao prvo, konzumiranje alkohola je zabranjeno na radnom mestu i zna se zbog cega, i kao drugo, alkohol u stvari stvara prividan osecaj toplote sto moze izazvati suprotan efekat.

gore tex

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417328
Danas97
Ove sedmice2214
Ovog meseca9120

2023-09-24