image.privatno-obezbedjenje

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

kako telefonom pozvati pomoc

Po nacinu kako se poziva pomoc moze se videti strucnost sluzbenika obezbedjenja.

Poziv policiji, hitnoj pomoci ili vatrogascima je skoro uvek urgentan i gubljenje vremena moze imati teske posledice.

Kada obicni gradjani kontaktiraju ove sluzbe operateri koji se javljaju postavljaju pitanja koja su potrebna da bi se efikasno reagovalo. Kada profesionalno lice, kao sto je sluzbenik obezbedjenja, poziva ove sluzbe od njega se ocekuje da pruzi sto je moguce vise podataka kako bi pozvana sluzba mogla najoptimalnije da reaguje.

Zbog cega ova razlika izmedju obicnog gradjanina i sluzbenika obezbedjenja? Pre svega zato sto obican gradjanin je neko ko je sticajem okolnosti dosao u situaciju da pozove neku od ovih sluzbi dok je sluzbenik obezbedjenja profesionalno lice od koje se ocekuje da u slucaju potrebe nazove neku od ovih sluzbi.

Sta svaki sluzbenik obezbedjenja treba da zna?

- Specijalne pozivne brojeve:

192 - Policija

194 - Hitna pomoc

193 - Vatrogasna sluzba

Pre nego sto pozovete morate skupiti sto je moguce vise korisnih podataka koji mogu biti trazeni od strane operatera sluzbe koju pozivate.

Sam poziv treba da obaviti mirno, jasno i bez panike.

Treba da znate da poziv na broj 192 se snima, za ostale sluzbe to jos uvek nije pravilo ali ce uskoro postati i za njih.

Procedura poziva:

- Predstavljanje: Vase ime i prezime, vasu funkciju, za koga radite i kod koga radite i dajte vas broj telefona.

- Adresa: tacnu adresu mesta kao i tacno mesto gde je potrebna intervencija (ulaz, sprat, prostorija itd.)

- Podaci vezani za incident:

a) Za policiju: podaci vezani za potrebnu intervenciju. Moguci broj situacija je tako veliki da je tesko reci pravilo. Podaci treba da budu takvi da policija moze odrediti broj policajaca koje treba poslati u intervenciju.

b) Za hitnu pomoc: Ovaj poziv je uvek vezan za zdravstveni problem sto znaci da pre poziva treba ispitati i pregledati osobu kojoj je potrebna pomoc na nacin koji ste naucili prilikom ucenja prve pomoci.

c) Za vatrogasnu sluzbu: Ovaj poziv je uvek vezan ili za pocetak pozara ili pozara koji je vec uzeo maha. Vas zadatak je da informisete sto je moguce preciznije o tacnom mestu, velicini i prirodi pozara, eventualnoj evakuaciji ljudi, ukoliko postoji protivpozarni plan da obavestite vatrogasnu sluzbu o tome. Protivpozarni plan definise mesto postavljanja vatrogasnih vozila, mesto prikljucaka za vodu (hidranti i suve kolone) itd.

 Ukoliko vam se postavi pitanje da li je izvrsena kompletna evakuacija ne dajite pozitivan odgovor ukoliko niste 100% sigurni. Bolje je reci da niste sigurni i prepustiti vatrogascima da prekontrolisu mesto pozara.

- Po davanju svih informacija pitajte da li smete da prekinete vezu i cekajte konfirmaciju. Uvek se desava da vam operater postavi dodatno pitanje. Kod obicnih gradjana i neiskusnih sluzbenika obezbedjenja desava se da po davanju odredjenog broja informacija, pod dejstvom stresa, prekinu telefonski razgovor misleci da su rekli sve sto su trebali, zaboravljajuci, na primer, da kazu adresu ili tome slicno.

 

Ovo je procedura pozivanja koji se uci prilikom obuke za sluzbenika obezbedjenja.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1441916
Danas476
Ove sedmice729
Ovog meseca8677

2023-11-28