image.privatno-obezbedjenje

dusan zivojinovic     Dusana sam upoznao pre nekih 5 godina. Kontakt smo ostvarili preko facebooka kada sam ga zamolio da kao dzudista prisustvujem jednom njegovom treningu. Dosao sam pola sata ranije i "pao" sam na njegov trening sa decom. Pratio sam odvijanje treninga praveci poredjenja sa vec vidjenim trenerima. Video sam tipa srednjih godina koji je sa toliko paznje pokazivao deci finese dzudoa da je to bilo nestvarno. Bio sam zatecen. Pola dece je imala samo gornji deo kimona, par njih ih nisu ni imali vec su bili u obicnim trenerkama, tatami je bio star nekoliko generacija a deca su ga pazljivo slusala i bez problema izvodila tehnike koje se obicno uce u starijim uzrastima. U sebi sam mislio: svaka cast, skidam kapu.

     Taj prvi susret zasluzuje da bude spomenut da bih Vam docarao energiju i motivaciju koju Dusan ima prilikom svakog svog treninga ali to nije razlog ovom intervjuu. Razlog intervjuu je predstavljanje jednog instruktora obuke u primeni fizicke snage – samoodbrane u osnovnoj strucnoj obuci sluzbenika obezbedjenja koji zahvaljujuci svojim rezultatima zasluzuje da bude predstavljen.

     G. Zivojinovic, molimo vas da se predstavite, Vas, vasu sportsku karijeru, Vas trenerski rad...:

     - Zivim i radim u Krusevcu. Dzudo sam poceo da treniram '79. i takmicio sam se do '93. godine, danas sam trener u Dzudo klubu Krusevac i imam licencu superligaskog trenera, inace nosilac sam crnog pojasa 5 DAN.

     Predstavite vas klub, naime culi smo da je u pitanju jedan od prvih Judo klubova u Srbiji :

     - Da, dzudo klub Krusevac je osnovan i registrovan u dzudo savezu Jugoslavije 1969. godine i u kontinuitetu radi i stvara nove judoke sve do danas..

     Koliko dugo se bavite trenerskim poslom :

     - Kao pomocni trener u klubu poceo sam '85 a samostalno preuzeo trenersko vodjenje kluba '94. godine.. od 2016 sam i superligaski dzudo trener..

     Medju prvima ste poceli da radite kao personalni trener i imate svoj licni program koji je izuzetno dobro prihvacen od strane vasih klijenata, odakle ideja za kreiranje licnog programa a ne recimo usvajanje nekog programa koji vec postoji :

     - Na osnovu dugogodisnjeg iskustva u dzudou, borenju i samoodbrani kroz goshin jitsu shvatio sam da su ostali slicni programi suvise linearni, jednolicni sa dosta ponavljanja i nemastoviti.. otuda ideja za stvaranjem licnog personalnog programa koji obuhvata moje licno iskustvo u treniranju, takmicenju i sportskom usavrsavanju..

     Da li razmisljate da program predstavite kroz neku knjigu ili...:

     - Postoji mogucnost da program predstavim kroz neku sportsku brosuru ili knjigu ali ne u skorije vreme, trenutno sam prezauzet prakticnim radom..

     Nedavno ste pripremili i organizovali Judo turnir u sklopu Vojnih igara koje je ove godine Vojska Srbije organizovala u Krusevcu, mozete li nam reci nesto o tome :

     - Krusevac je po prvi put bio domacin u sportskim igrama komandi za obuku u okviru kojih se vojska takmici i u dzudou.. ja sam organizovao u celini dzudo pripreme vojnika takmicara iz Krusevca i organizovao takmicenje u ekipnoj i pojedinacnoj konkurenciji, uz pomoc sudija i takmicara iz kluba.

     Iz vasih aktivnosti vidimo da ste polivalentna osoba, mozete li nam reci kako ste postali instruktor obuke u primeni fizicke snage – samoodbrane u osnovnoj strucnoj obuci sluzbenika obezbedjenja :

     - Godinama unazad sam se usavrsavao u dzudou kao trener i savezni sudija, i paralelno praktikovao budo vestine kroz aikidjicu, goshin djicu i u saradnji sa policijom, kasnije i sa komunalnom policijom u primeni fizicke snage. Kao licencirani dzudo trener sa iskustvom angazovan sam pre tri godine od strane centra za obuku kao instruktor u osnovnoj strucnoj obuci radnika obezbedjenja.

     Saznali smo da ste jednom prilikom organizovali seminar za vase kolege instruktore :

     - Kada su pre dve godine krenuli sa obukom radnika obezbedjenja u novim centrima u Srbiji, na preporuku koordinatora programa sam obucio neke nove kolege instruktore u prakticnom delu primene fizicke snage.

     Za Vas kazu da ste instruktor koji ima jednu od najvecih prolaznosti kandidata koje obucavate, kako uspevate u tome :

     - Prosle godine sam saznao da je ovde u Krusevcu najveca prolaznost kandidata na ispitu za licencu radnika obezbedjenja, sto znaci da smo primenili odgovarajuci program u obuci koji su mogli da prate i usvoje svi kandidati..

     Ukoliko se uzme u obzir da vecina kandidata nije nikada trenirala neku borilacku vestinu, sta vam vise pomaze u obuci, vase trenersko iskustvo u radu sa seniorima ili... :

     - Presudno je iskustvo u radu sa seniorima u klubu, kao i sa rekreativcima, sto se onda lakse prezentuje i na casovima za obuku radnika obezbedjenja..

     Kako ocenjujete motivaciju kandidata koje obucavate i koliko ta motivacija utice na prolaznost :

     - Uopsteno, kandidati su motivisani da nauce nesto novo sto moze da im posluzi u buducem radu. Inace, motivisati kandidate kroz treninge i jeste jedan od mojih najvaznijih segmenata u sklopu programa za vezbanje i usavrsavanje, kako za obuku tako i za personalne treninge..

     Mozete li nam otkriti tajnu kako usaglasavate rad mladjih i starijih kandidata ukoliko se uzme u obzir razlika u fizickoj spremnosti :

     - Napravio sam program, tako konceptiran i razlozen na osnovne pokrete da mogu u startu da ga usvajaju kandidati razlicite starosne dobi, kondicione pripremljenosti, pola ili konstitucije.

     I na kraju, koji savet bi ste dali onima koji pocinju da se bave instruktorskim poslom :

     - Instruktorski posao zahteva mnogo predanog rada, posvecenosti i strpljenja. Potrebno je iskustvo i naravno znanje koje se prenosi na ucenike, sve to kroz ljubav prema onome sto radimo i u cemu se neprestano usavrsavamo..

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417349
Danas101
Ove sedmice2218
Ovog meseca9124

2023-09-24