image.privatno-obezbedjenje

jujutsu1     U ovom artiklu cemo vam predstaviti borilacku vestinu Ju Jutsu
     Kada se govori o Ju Jutsu mozemo da cujemo razlicite izraze : Ju Jutsu, Jujitsu, Jiu Jitsu. Kako je pravilno reci ? U stvari svi su pravilni ali razlika postoji... Fonetski je pravilno reci Ju Jutsu i to je izraz koji je prihvacen u Svetu, izraz Jujitsu je izraz koji se koristi u francuskom govornom podrucju a izraz Jiu Jitsu je izraz koji se takodje moze koristiti medjutim on se vise vezuje za brazilski jiu jitsu koji je posebna borilacka vestina.
     Za Ju Jutsu mozemo slobodno reci da je univerzalna borilackih vestina jer u sebi sadrzi elemente svih tehnika borenja golim rukama : tehnike udaraca, tehnike bacanja, tehnike borbe u parteru i tehnike poluga i kljuceva.
     Smatra se da je Ju Jutsu nastao u VIII veku. Naime, postoje istorijski dokumenti koji govore da su drevni Japanski vojnici « kondeisei » pored treniranja borbe oruzjem trenirali i borenje golim rukama. Samuraji, koji su nastali u X veku i koji su zamenili « kondeisei » vojnike, su takodje veliku paznju obracali treniranju borenja golim rukama. O tim tehnikama borenja se malo zna jer su te tehnike prenosene generacijama po principu s kolena na koleno bez pisanog traga o tim tehnikama. Prvi put naziv Ju Jutsu je upotrebljen u XVI veku kada su i nastale prve skole Ju Jutsua. Tada pocinje njegova liberalizacija jer je do tog perioda bio iskljucivo namenjena samurajskoj kasti. Krajem XIX veka, nastankom Judoa, Ju Jutsu je skoro zaboravljen. Ju Jutsu je od zaborava spasen tako sto je pocetkom XX veka Ju Jutsu proglasen borbenom vestinom Japanske policije. A danasnjoj popularnosti treba da se zahvali brazilskom Jiu jitsu-u i pocetkom MMA takmicenja devedesetih godina, gde su univerzalnost tehnika koje se treniraju u Ju Jutsu-u dosle do izrazaja.
     Ju Jutsu je bio inspiracija mnogim borilackim vestinama. Moze se reci da su iz Ju Jutsu-a nastali Judo, Aikido i Brazilski Jiu Jitsu. Naime, kreatori ovih borilackih vestina : Jigoro Kano, Morihei Ueshiba i Helio Gracie su bili majstori Ju Jutsu-a. Takodje, mnoge tehnike Ju Jutsua preuzete su i iskoristene u drugim borilackim vestinama.
     Ju Jutsu je kroz istoriju bio obavijen velom misterije kao vestina rezervisana za vojsku i policiju. Slicno je bilo i kod nas. Sezdesetih godina jedna nasa policijska delegacija bila je poslata u Japan gde su ucili tehnike Ju Jutsua. Steceno znanje je iskoristeno za kreiranje tehnika samoodbrane koje su se paralelno sa karateom i judoom trenirale u skolama unutrasnjih poslova bivse Jugoslavije i u vojsci. Prvi klubovi Ju Jutsua su kod nas otvoreni krajem devedesetih i od tada broj klubova i njegova popularnost stalno raste.
     Rec je o borilackoj vestini koju mogu da treniraju svi. Jedini limit je zrelost polaznika, naime pojedine tehnike poluga i kljuceva mogu da izazovu ozbiljne povrede zbog toga se ne preporucuju u treniranju dece. Prednost ove borilacke vestine je u obim i kompleksnost tehnika koje se treniraju. Ujedno, to bi se moglo nazvati i njegovom manom jer za savladjivanje jedne takve borilacke vestine je potreban duzi vremenski period.
     Za vasu informaciju, tehnike samoodbrane koje se vezbaju u obuci privatnog obezbedjenja su uglavnom sastavljene od Ju Jutsu tehnika.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417324
Danas97
Ove sedmice2214
Ovog meseca9120

2023-09-24