image.privatno-obezbedjenje

     Pojavljivanjem u javnosti izvesnog Edwarda Snowdena, bivseg sluzbenika CIA i NSA, koji je otkrio postojanje projekata prisluskivanja ne samo neprijateljski nastrojenih zemalja nego i prijatelja, je uzdrmalo planetu. U isto vreme pojedini analiticari u Evropi su izrazili sumlju da su neke tajne sluzbe koriscene u korist privatnih kompanija njihovih zemalja da bi se stavile u bolji polozaj naspram njihovih konkurencija u Svetu.

     Kakva je situacija kod nas ? Liberalizacijom opreme za prisluskivanje, snimanje i pracenje danas je omoguceno da beskrupulozne i perverzne osobe relativno lako dodju do zeljenih informacija.

     Samim tim industrijska spijunaza I spijuni “amateri” su u  domenu delovanja privatnog obezbedjenja.

     Ovde cemo vam predstaviti dva uredjaja koji se vec duze vreme koriste u privatnom obezbedjenju: detector bezicnih mikrofona I kamera I ometac GSM, GPS I drugih radio talasa.

     Detektor bezicnih mikrofona, kamera I GPS lokatera

 

     Rec je o uredjaju koji otkriva bezicne mikrofone I kamere na osnovu radio talasa kojim ti uredjaji salju signal.  Kamere se jos otkrivaju I na osnovu reflektovanja laserskog snopa od objektiva mini kamere.

     Cene uredjaja variraju od nekih 50€ pa do vise hiljada eura, zavisno od modela I nivoa upotrebe.

     Manji modeli su vise nego prakticni, zbog velicine mogu da stanu u dzep, pojedini modeli imaju funkciju vibriranja tako da diskretno mozete znati da li osoba sa kojom pricate ima bezicni mikrofon ili ne. Zbog svoje velicine mozete lako da ga nosite svugde sa vama I da brzo proverite vas biro, salu za sastanke, hotelsku sobu itd.

     Osnovna mana jeftinih modela je sto nisu u stanju da detektuju mikrofone koji ne salju radio signal.

     Pri nabavci bilo kog modela (pogotovo onih jeftinih) proverite njegovu efikasnost. Uredjaje koje nalazimo na trzistu su uglavnom jeftina roba koja nema nikakav certifikat pa cak nije obelezena ni zemlja porekla. Tako da nije retkost da pojedini modeli nisu u stanju da detektuju apsolutno nista.

     Ometac GSM, GPS I drugih radio talasa

 

     Ovi uredjaji se masivno koriste u zemljama gde postoji opasnost od teroristickih napada. To jest ovi uredjaji se koriste kao prevencija od eventualnog aktiviranja bombe radio ili GSM signalom. Rec je o uredjajima koji vrse ometanje u reonu I do nekoliko stotina metara. Na taj nacin se stiti neki osetljivi objekat ili osigurava prolaz vozilu ili citavom konvoju.

     U normalnim uslovima koriste se u bioskopskim salama da bi se izbeglo zvonjenje mobilnih telefona prilikom filmske ili pozorisne predstave itd.

     Postoje I modeli koji pokrivaju reon I od svega 5-6 metara da bi se izbeglo koriscenje bezicnih mikrofona, mobilnih telefona ili GPS uredjaja u manjem okruzenju,  automobilu ili manjoj prostoriji.

     Treba znati da je u nekim zemljama zabranjeno ometanje GSM signala.

     Kao I u slucaju detektora mikrofona I kamera tako I kod ometaca imamo sirok dijapazon cena koje pocinju sa nekih 50€ pa do vise hiljada.

     Takodje I ovde se uglavnom susrecemo sa modelima bez ikakvih certifikata. Za razliku od detektora koji su konstruisani da primaju signale ovde imamo uredjaje koji salju signale. U nekim slucajevima ti signali mogu da budu opasni po zdravlje ljudi I mogu da lose uticu na rad nekih elektronskih uredjaja (na primer: pacemakera)

     Takodje I ovde prilikom kupovine treba proveriti efikasnost uredjaja. Treba znati da “trgovacki” reon delovanja od 5 metara moze da bude svega 50cm u realnosti ili da nema istu efikasnost kod novijih I starijih modela mobilnih telefona. Desava se da ometanje ne pokriva reone koji su naznaceni u prospektu itd.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417396
Danas114
Ove sedmice2231
Ovog meseca9137

2023-09-24