image.privatno-obezbedjenje

IP-kamera     U ovom artiklu vam predstavljamo IP kamere.

     IP kamera ili mrežna kamera je kamera za video nadzor koja koristi Internet protokol za prenos slike i kontrolnih signala putem brze Ethernet veze.

     IP kamere su postale popularne pre svega zbog niske cene u odnosu na klasicni sistem video nadzora i jednostavnosti instaliranja sto ih je ucinilo dostupnim "majstorima uradi sam". U profesionalnoj upotrebi su idealne za manje objekte.

     Da je rec o ozbiljnoj opremi govori podatak da neke IP kamere mogu da se spoje na digitalni video rekorder (DVR) ili mrežni video rekorder (NVR) i tako postanu deo sistema video nadzora.

     Prednost IP kamera je da one omogućavauju vlasnicima kuća i preduzeća da vizualiziraju svoje kamere putem interneta pomocu kompjutera ili pametnog telefona.

     IP kamere se povezuju sa internet boksom kablom RJ45 ili putem WI-FI veze. Povezivanje je jednostavno ali zahteva odredjeno znanje iz informatike, to pogotovo vazi za podesavanje parametara IP kamere, programa ili aplikacije.

     IP kamere, sto se tice cena, imaju tendenciju demokratizacije, Zavisno od kvaliteta i mogucnosti pocetna cena pocinje vec od nekih 30€. Na trzistu mozete naci zaista veliki broj modela sa razlicitim tehnickim mogucnostima koje mogu da zadovolje sve potrebe. Tako mozemo naci kamere za nadzor zatvorenog prostora (kamere koje nisu otporne na vodu) ali i vodootporne za nadzor na otvorenom prostoru, kamere koje mozemo koristiti iskljucivo danju ili u osvetljenom prostoru ali i kamere koje mogu da "vide" u totalnom mraku, imamo i fiksne kamere i motorizovane, sa ili bez unutrasnje memorije, sa mikrofonom i zvucnikom ili bez itd. Kvalitet slike ide od katastrofalno loseg standarda 640 do odlicnog Ful HD ili najnovijeg 4K standarda. Inace sto je kamera tehnicki opremeljenija to je i cena veca.

     Kao sto smo naveli kamera moze da se vizualizira ili putem kompjutere povezanim sa internetom ili putem pametnog telefona. Ova druga varijanta je interesantna jer sve IP kamere mogu da se kontrolisu putem aplikacija, kao prvo treba da znate da kvalitet prenosa slike zavisi od brzine interneta koju podrzava vas pametni telefon. Medjutim ono sto je jako interesantno je da aplikacija pretvara vasu IP kameru u sofisticirani alarmni sistem. Naime IP kameru i aplikaciju mozete podesiti tako da cim neko ili nesto udje u nadzirani prostor aplikacija vas istog momenta obavestava putem "notifikacije". Inace zadnja tendencija koncepcije alarmnih sistema je upravo bazirana na kamerama i njihovoj osobini da reaguju na promenu okruzenja koju nadziru.

     I na kraju ukoliko se odlucite da vas poslovni prostor opremite IP kamerom treba da znate da vasi zaposleni nisu u "Parovima" ili "Farmi" pa da ih posmatrate sta rade, treba da znate da je to regulisano i zabranjeno Zakonom o zastiti podataka o licnosi. IP kamera je pre svega sredstvo video nadzora koji se postavlja da bi se povecala bezbednost nadziranog prostora.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417362
Danas103
Ove sedmice2220
Ovog meseca9126

2023-09-24