image.privatno-obezbedjenje

gopropolice     Sta je istina ? Mi u jednoj vesti mozemo da procitamo dva razlicita vidjenja dogadjaja koja se nekada toliko razlikuju da postaje jasno da je jedno od ta dva svedocenja cista laz. Objaviti laznu informaciju je nedopustivo sa stanovista informisanja javnosti. Ali ako ne postoji cvrst dokaz sta se zaista desilo, informativna glasila imaju eticku obavezu da objave oba svedocenja.

     Ovaj problem postaje utoliko komplikovaniji ako je jedna strana pripadnik javnog reda i bezbednosti. Lazno svedocenje moze i te kako da narusi ugled i status koji imaju ti sluzbenici u javnosti. Da bi se izbeglo eventualno lazno svedocenje lica koji su ucestvovali u incidentu, slucajnih svedoka ali i pripadnika javnog reda i bezbednosti, policije u Svetu su poceli da koriste mini kamere. Prva masovna upotreba tih kamera je bila u SAD. Naime, kamere su masovno instalirane u policijskim vozilima. Snimale su desavanja ispred vozila sto je olaksalo procesuiranje svih prekrsaja koji su snimljeni. S druge strane, spreceno je negiranje prekrsaja od strane pocinioca jer je postojao video dokaz ali je sprecena i zloupotreba sluzbenog polozaja policajca izmisljanjem nepocinjenih prekrsaja.

     Minitijurizacija kamera je omogucila i njihovo integrisanje u licnu opremu policajca. Prvi slucajevi upotreba mini kamera je bila u specijalnim interventnim ekipama policije. Pozitivno iskustvo je navelo na siru upotrebu tih kamera. Danas se upotrebljavaju uglavnom tamo gde postoji rizik od suprotstavljenih svedocenja koja mogu da izazovu nemire u javnosti. Na primer, Francuska policija je pocela da oprema tim kamerama policajce koji rade u cetvrtima gde je populacija nepoverljiva prema policiji. Klimu nepoverenja su iskoristavali delikventi koji su laznim svedocenjem o prekoracenju sluzbenih ovlascenja, upotrebe sile itd. pokusavali da se izvuku pred sudom. Medjutim takva lazna svedocenja su izazvali i nemire u javnosti i mrznju prema policiji. Danas u Francuskoj tim kamerama opremaju i komunalnu policiju.

     Te kamere su nasle primenu iz istih razloga i u privatnom obezbedjenju.

     Nema sumlje da bi dezinformisanje i podizanje tenzija oko intervencije Beogradske komunalne policije u slucaju privodjenja putnika bez karata u gradskom prevozu , bili mnogo manji kada bi postojao zvanicni snimak privodjenja.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1417342
Danas99
Ove sedmice2216
Ovog meseca9122

2023-09-24