image.privatno-obezbedjenje

Hacker     Pitate se, zasto ovakvo pitanje na sajtu posvecenom privatnom obezbedjenju? 

     Naravno, ovde nije samo rec o slobodi izrazavanja vec i o zastiti vaseg kompjutera i mreze od piraterije i "hakovanja".

     Vec znate da kompjuter i profesionalnu mrezu treba da zastitite sa "pare-feu" i dobrim antivirus programom. Medjutim zastita se ne zavrsava sa tim. Iole malo bolji informaticar zna da prilikom prikljucivanja na internet treba da zastitite i vas IP. Moze se reci, sto je zastita vasih podataka vaznija vaznija je i zastita vaseg IP-a.

     Pitate se sta je IP? IP je identifikacioni broj svakog aparata prikljucenog na internet protokol. Prosto receno adresa vaseg racunara, smart telefona, internet boxa itd.

     "Hakovanjem" vase IP adrese moguce je pratiti vase aktivnosti na internetu, olaksava zaobilazenje "pare-feu" vaseg racunara a samim tim olaksava i njegovo "hakovanje" kao i "hakovanje" profesionalne mreze na koju se prikljucujete vasim racunarom.

     Sto se tice vasih prava, treba da znate da vas internet provajder ima obavezu da zastiti vase licne podatke vezane za vasu IP adresu, ali takodje ima obavezu da na osnovu sudske odluke, nadleznim organima otkrije licne podatke o vlasniku odredjene IP adrese. 

     Toliko o izazovima vezanih za IP adresu, idemo dalje:

     Kada govorimo o zastiti vaseg IP-a mozemo reci da govorimo o zastiti vase anonimnosti na internetu. Jedini nacin zastite vaseg IP-a je njegovo maskiranje. Prosto receno da je vasa IP adresa nevidljiva hakerima i ostalim zlim licima.

     Resenje je VPN (Virtual Private Network - Virtuelna Privatna Mreza).

     Sigurno se pojedinci pitaju a sta je to VPN? VPN je neka vrsta privatne mreze na internetu. Naime kada koristite uslugu nekog VPN provajdera vi imate VPN logiciel koji se spaja sa serverom VPN provajdera. Razmena podataka je sifrovana tako da ne postoji mogucnost da neko "vidi" koji se podaci razmenjuju izmedju vas i servera VPN provajdera. Pitate se a gde je tu zastita vaseg IP-a i vase anonimnosti? Onog momenta kada se spojite na VPN server vas IP je zamenjen IP-om VPN servera. Na primer: Vi ste iz Beograda i moze da izgleda da ste ,recimo, iz Berlina.

     Sustina VPN-a je da niko ne moze da prati vase aktivnosti na internetu i da vas locira a samim tim i da "hakuje" vase podatke. To vazi ne samo za hakere i ostala zla lica nego to vazi i za veseg internet provajdera. Sta radite na internetu znate samo vi.

     Kako do VPN-a?

     Cim se spomene provajder odmah nas to asocira na uslugu a samim tim i na placanje usluge (nista nije za dzabe). Medjutim ipak postoji i besplatan VPN. Recimo, logiciel Opera omogucava da se na internet spojite preko VPN-a besplatno. Doduse, brzina interneta zavisi od broja konekcija i ne postoji mogucnost biranja VPN servera. U prevodu, brzina interneta se znacajno smanjuje i vasa IP adresa se zamenjuje drugom ali uvek istom IP adresom (verovatno zbog malog broja VPN servera koji pripadaju "Operi").

     U pocetku VPN je u stvari bio osmisljei kao zastita privatnih mreza u kontaktu sa internetomi. Dovitljivi preduzetnici su tome vidili sansu za razvijanje biznisa i jednostavno su poceli da se bave pruzanjem usluga VPN-a.

     Cene pretplate na VPN uslugu zavise od duzine pretplate koju uzimate. Za mesec dana cene su oko 15€ a za godinu dana su oko 100€. Naravno sa ovakvom pretplatom na raspolaganju su vam vise hiljada servera, brzina interneta je skoro nepromenjena, imate mogucnost biranje servera (a samim tim i IP adrese), VPN provajder vam garantuje da je trag vase internet konekcije automatski izbrisan po njenom zavrsetku i da nijednoj vladi ili drzavi nikada nece dozvoliti pristup konekciji svojih klienata. Ovo zadnje treba uzeti sa rezervom jer pojedine zemlje poput Kine, Turske, Rusije, Belorusije, Irana itd. ili zabranjuju koriscenje VPN-a ili dozvoljavaju samo VPN provajdere registrovane u njihovim zemljama i koje mogu da kontrolisu.

     Medju najpoznatijim VPN provajderima su Cyber Ghost, Nord VPN, ExpressVPN itd.

     Anonimnost na internetu je postao veliki izazov za sigurno i slobodno koriscenje interneta. VPN je danas jedina solucija koja vam nudi anonimnost i sve vise postaje nezaobilazan deo zastite vaseg racunara ili privatne mreze.

Samo registrovani clan ima pravo postavljanja komentara

Broj pregleda članaka
1441905
Danas438
Ove sedmice691
Ovog meseca8639

2023-11-28